info@ledilonprevencio.hu  |  +36 30 863 4636
Kövess :

Kineziotaping

A kineziotape bemutatása

Az 1970-es években, egy japán orvos, dr. Kenzo Kase fedezte fel, hogy egy rugalmas és ragasztható “fásli” jellegű anyaggal hatékonyan kezelheti a praxisába járó sportolók izületi és izompanaszait. Ebben hatóanyag nem volt, csupán a bőr megemelésével és ezáltal a problémás terület keringésének javításával hozta a csodálatosnak mondható eredményeit.
A kinezio-tape technikát 1979-ben szabadalmaztatta dr. Kenzo Kaze.
A tape hatásai röviden:
– helyi vérkeringést serkenti
– helyi nyirokkeringést serkenti
– helyi fájdalomcsillapító
– fizikailag támasztja az ízületeket és az izmokat
– javítja az izomfunkciót
– támogatja a vénás keringést
– szegmentálisan kihat belső szervekre
– serkenti az öngyógyítási folyamatokat.

A szalagok a bőr tulajdonságait utánozzák: rugalmasak (130-140 %-al nyújtható), vékonyak, vízállóak, légáteresztőek. 95-100 %-ban pamutból készülnek, ragasztóanyaguk akril, ezért a latex érzékenyek is használhatják. A tape rugalmasságát a spandex adja, amit a pamutba szőnek bele. (Forrás: Oriolus-Med)

Többféle szalagot lehet találni a polcokon, nagyon nagy árkülönbséggel, sőt természetesen az interneten is beszerezhető, mint szinte minden. Minőségben is van köztük különbség, ám nem feltétlenül ár-érték arányban.

Tapasztalatom szerint minőségben és hatásfokban az Oriolus-Med termékei a legbiztosabbak.
Ellenjavallatok:
– Friss sebre nem ragasztunk.
– Napégett vagy hőtől égett bőrre nem ragasztunk.
– Idős emberek papírvékony bőrére nem ragasztunk.
– Anyajegyre csak lefedve ragasztunk.
– Várandósság első 3 hónapjában hasra és derékra.
– Trombózis esetén nem ragasztunk.
– Cukorbetegeknél a szúrt területre és annak 10 cm-es sugarában nem ragaszthatunk, mert ott inzulin depó alakul ki a szúrások miatt. A tape után a depóból inzulin szabadul fel és a vércukorszint jelentős mértékben zuhanhat.
– Tumor esetén nem ragasztunk, tünetmentesség után 5 évig még nem lehet ragasztani.
– Melanóma után 15 évig nem lehet ragasztani.

 

Színterápia
Sokan azt hiszik, hogy a tapaszokat azért árulják többféle színben, hogy mindenki tudjon választani olyat, ami ízlésének megfelel. Az igazi ok ennél komolyabb, a színek hőterápiás hatását használják a tapaszok a gyógyítás közben: a fénysugár áthatol a tapaszon a szövetekbe, és ott közvetlenül hűt vagy fűt.
Hideg színekre (hűtésre) van szükség például duzzanat, gyulladt terület vagy narancsbőr kezelésekor. Hideg színek csökkenő sorrendben: fekete – sötétlila-világoslila-sötétkék-világoskék-sötétzöld-világoszöld.
Meleg színű tapet használunk a húgyhólyag területén, deréktájon és pl. menstruációs görcsök kezelésére. Meleg színek csökkenő sorrendben: piros – pink – narancs – citrom – fehér.
Abban az esetben, amikor nincs szükség a színek hatására, vagy ellenjavallt a szükséges szín, akkor testszínű tapaszt kell használni.

 

Felhelyezés:
A tapaszok méretre vághatók, ezért a kezelésre szoruló bőrfelszín mérete határozza meg, hogy mekkora csík fogy el alkalmanként. Ezt a méretet kell először lemérni, levágni a tekercsből.
A kimérés után a bőrt le kell fertőtleníteni, hogy ne szoruljon semmi a tapasz és a bőr közé akár 7-8 napra. Fertőtlenített bőrt nem fújhatunk meg a gyorsabb száradás érdekében sem, mert szánkból baktériumok kerülhetnek a kezelendő területre.
A tapaszcsíkok végeit le kell kerekíteni felhelyezés előtt, ezzel késleltetni lehet a felpördülést.
Végül következik a felhelyezés, amit csak képzett terapeuta végezzen, mert a szalagok rögzítési pontja, nyújtása, a felhelyezés iránya, a végtagok pozícionálása, stb. panasztól függő, és teljesen megváltoztathatja a hatást, ha rossz technikával helyezik fel a bőrre.